De Freunde

Freunde fürs Leben

LissaLissa Meyvis begint te zingen in de kleuterschool, noemt haar lievelingskatje alvast Figaro en blijft haar hele jeugd zingen. Twaalf jaar muziekschool Muzarto resulteert onder meer in een eerste prijs Dexia Classics. Op haar achttiende kiest ze voor een master economie.  Jack van Poll, AnneMie Gils en Ann Van den Broeck nemen Lissa mee op de bühne. Ze zingt Mozart en Bernstein maar ook Carpenters en Toon Hermans. Lissa houdt van vele muziekjes. Dat meisje heeft een goede timing zegt Toots. En kijk, muzikantenbloed kruipt waar het niet gaan kan. Juni 2011 haalt ze haar masterdiploma economie en begint meteen aan vijf jaar klassieke zang aan het conservatorium van Antwerpen. Najaar 2012 creëert Lissa met drie studiekompanen haar eerste programma Ode an die Freunde waarvan meteen meer dan veertig voorstellingen worden geboekt. Lissa en Herman Van Hove, laatste manager en vriend van Toon Hermans, toeren sinds januari 2015 langs de Vlaamse theaters met In de schaduw van Toon Hermans, een avondvullende show met liedjes van en verhalen over Toon. Oktober 2015 zingt Lissa in het koor van Tannhaüser in Opera Vlaanderen. November 2015 vertolkt ze de rol van Zerlina uit Don Giovanni bij Alltagsoper in Berlijn. In 2016 zingt Lissa de rol van Papagena in De Toverfluit van Mozart en is ze Gretel in Hänsel und Gretel.

What a difference a friend makes

AlexandraAlexandra Franck wordt geboren als vierde in een gezin met vijf kinderen. Als klein meisje ziet ze het leven als een Disneyfilm en ze neemt zich voor met Robin Hood te trouwen. Enkele jaren later blijken de plannen ietwat gewijzigd en rolt Alexandra de kunsthumaniora binnen. Ze studeert er woord-kunst-drama. Ook na schooltijd is ze op het podium te vinden. Zo snuift ze her en der in amateurgezelschappen flink wat musicalervaring op. Wat later, als Alexandra haar professionele opleiding klassieke zang start, fungeert ze bij diezelfde gezelschappen als spel- en zangcoach. Als eindwerk creëert ze Katalina, een poppenopera. Een nieuw en veelbelovend concept, een opera-initiatie waarvan het hele gezin kan genieten. In 2015 behaalt Alexandra aan het Conservatorium van Antwerpen haar masterdiploma klassieke zang en pedagogie. Zomer 2015 vertolkt ze de rol van Pamina in Die Zauberflöte van Mozart. Alexandra geeft heel graag les op de muziekschool van Duffel maar het liefst van al staat ze zelf op het podium. Ode an die Freunde is voor Alexandra dè uitlaatklep bij uitstek. Want, zegt ze, wat is er leuker dan met goede vrienden en met een eigen programma op de bühne te mogen staan. En met die vrienden te dromen van een tweede Freunde-programma.

Amici per la pelle

JokkeJokke Martens is al op de lagere school de grappenmaker van dienst. Later evolueren zijn mopjes naar droge opmerkingen en wordt hij populair met zijn fel gesmaakte imitaties van Hans Teeuwen. Zijn tandartsboorimitatie is een eerste uiting van zijn hang naar zangerig geluid. Sterrenkunde, elektronica, kansberekening zijn enkele van zijn interesseterreinen welke hem dwingen tot een verschroeiende keuze tussen een droge wetenschapsstudie en een waanzinnig interessante conservatoriumopleiding. Jokke kiest voor de klassieke zang en studeert als jonge bariton bij Stephanie Friede aan het conservatorium van Antwerpen. Hij grijpt de kans om ook samen te werken met grote namen als Lucienne Van Dyck, Jozef de Beenhouwer en Guy Joosten. In de zomers van 2011 en 2012 volgt hij de Master Class van Thomas Michael Allen, Abbie Furmansky en John Norris. Als negentienjarige debuteert Jokke op de Europese première van Little Women. Later vertolkt hij Gil in Il segreto di Susanna. In 2013 is hij te zien en horen als Don Giovanni in Laika’s Opera Buffa en studeert hij als als master klassieke zang. In 2015 vertolkte hij Guglielmo in Mozart’s Così fan tutte bij Opera Nijetrijne en is daar in de zomer van 2016 opnieuw van de partij voor Haydn’s Il mondo della luna.

Mes amis, mes amours, mes emmerdes

LesterLester Van Loock begint rond zijn tiende verjaardag piano te studeren bij Stefan Van Landeghem aan de Muziekacademie van Hemiksem. Nog tijdens zijn humaniorastudies wordt Lester toegelaten aan het conservatorium van Antwerpen om er te studeren bij Levente Kende en Heidi Hendrickx. In 2011 haalt Lester met grote onderscheiding zijn bachelordiploma. Hij volgt momenteel het tweede masterjaar. Lester concerteert geregeld in binnen- en buitenland en is actief in lied-begeleiding, kamermuziek en als solist. Lester neemt deel aan verschillende wedstrijden zoals de Steinway pianowedstrijd, de Cantabile pianowedstrijd, de wedstrijd Guy Brodelet en de prijs Rotary Breughel. Hij is daarbij meermaals finalist en laureaat waarbij hij diverse prijzen behaalt. In 2010 wint Lester in de wedstrijd Dexia Classis een eerste prijs voor piano en een tweede prijs voor compositie. In 2012 volgt een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours en krijgt Lester de Cultuurprijs én de Publieksprijs van de Vrienden Theaters Limburg. In 2015 behaalt Lester zijn masterdiploma piano aan het Conservatorium van Antwerpen.